Gemengd Koor Sancta Maria

Zang & Muziek Verbindt Mensen In Noordwijkerhout

Zang & Muziek Verbindt Mensen In Noordwijkerhout

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed

Dirigent - René Nieuwint

Stacks Image 11819

Het Gemengd Koor Sancta Maria werd in 1968 opgericht en werd in 1992 een vereniging die statutair gevestigd te Noordwijk. Het koor telt ongeveer 60 leden en staat sinds 2015 onder leiding van René Nieuwint. (zie www.nieuwint.nl )
Alhoewel een zelfstandige zangvereniging (KvK 40448110), is het koor nauw verbonden met de St. Jozefkerk. Hier verzorgt het o.a. een tiental liturgische vieringen per jaar. In de week voor Pasen verzorgt het koor de viering op Witte Donderdag. Op Goede Vrijdag begeleidt (een deel van het koor) de overwegingen bij de Kruisweg. Met Pasen en Kerstmis zijn er feestelijke vieringen samen met het Leids Kamerorkest en vocale solisten.
Daarnaast verzorgt het koor jaarlijks een optreden in het LUMC in de serie van het fonds ‘Zingen voor ouderen/ zieken’ en wordt soms gevraagd een uitvaartdienst te begeleiden. Incidenteel treedt het op in andere kerken van de parochie St. Maarten of bij andere gelegenheden in de bollenstreek.
Het internationale repertoire van het koor bestaat uit een breed scala van kerkelijke en wereldlijke werken; van Mozart tot Andriessen en de Clerck, van Schubert tot Oomen en John Rutter, Bach, Haydn, Bruckner, Brahms enz.
Elke woensdagavond wordt er van 20.00u tot 22.00u gerepeteerd in de St. Jozefkerk in Noordwijkerhout. Heb je interesse, kom dan geheel vrijblijvend op de woensdagavond eens meezingen, ook als je meer ziet in een projectmatig optreden zoals bijv. met Pasen en Kerstmis. Nieuwe zangers en zangeressen kunnen rekenen op een hartelijk welkom, zeker bij de tenoren en bassen.
Meer weten: informeer eens bij Wim Jansen, voorzitter van het GKSM, 06-18305730 of bij dirigent René Nieuwint, 06-20407413, info@nieuwint.nl

Koorbezetting en stemverdeling

  • 21 sopranen

  • 19 alten

  • 9 tenoren

  • 7 bassen

Als ‘Bollenstreekkoor’ komen de leden niet alleen uit Noordwijkerhout, maar ook uit Noordwijk, Sassenheim, Lisse, Voorhout, Leiden, Oegstgeest en Zoetermeer.

Stacks Image 11903

De Alten

Stacks Image 11909

De Sopranen

Stacks Image 11915

De Bassen

Stacks Image 11912

De Tenoren

Organist - Nel Disseldorp-Beugelsdijk

Stacks Image 11056

Het koor is behoorlijk bevoorrecht met een eigen organist. “Onze Nel” werd in de beginjaren van het koor ook opgeleid tot organist. Zij volgde haar opleiding bij de oprichter van koor en orkest Willem Jan van Geldre (22-04-2013 †) zelf ook ook een begenadigd organist was Zelf zegt zij in de eerste plaats koorlid te (willen) zijn en heel graag te zingen. Wanneer zij tijdens de repetities het koor niet hoeft te begeleiden, laat zij zich bij de alten goed horen.
Mevr. Disseldorp zit hier ‘achter’ het prachtige “Monarcke”-orgel. Na een zeer succesvolle inzamelingsactie wisten een aantal Noordwijkerhoutse koorleden in recordtijd de benodigde financiën bijeen te brengen. Na aankoop werd het orgel geschonken aan de St. Jozefkerk.

Repetitieavond


Elke woensdagavond, behalve de (zomer)schoolvakanties, repeteert het koor in de St Jozefkerk van 20.00 uur tot 22.00uur. De repetities zijn vrij toegankelijk voor iedereen die wil komen luisteren of, beter nog, een keer wil komen meezingen.
Met koffie pauze ca. halverwege.
Stacks Image 11801
Koor en orkest tijdens een repetitie in de st. Jozefkerk voor Kerstmis 2016

Korte Historie


Het Gemengd Koor Sancta Maria is in 1968 ontstaan in de kapel van het voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria te Noordwijkerhout en heeft nu negenenvijftig leden afkomstig uit de hele Bollenstreek en daarbuiten. De geschiedenis van het koor kent talloze optredens en vele hoogtepunten w.o. een aantal radio- en televisieoptredens en het uitbrengen van twee langspeelplaten.
pjozef
In 1990 verhuisde het koor naar de mooie, neogotische kapel van het voormalige Seminarie Warmond. Toen de kapel later deel uitmaakte van Kloosterverzorgingshuis Mariëngaerde/Mariënweide, luisterde het koor één zondag per maand de hoogmis op.

In mei 2009 heeft het koor opnieuw domicilie gekozen in het vertrouwde Noordwijkerhout, maar nu in de St. Jozefkerk aan de Herenweg. Natuurlijk werken we ook nu weer samen met het Leids Kamer Orkest.

Repertoire


Onder leiding van de overleden dirigent heeft ons koor een groot internationaal repertoire van kerkelijke en wereldlijke muziek opgebouwd. Het gaat om muziek van beroemde oude meesters als Bach, Mozart, Haydn, Bruckner en Brahms, maar ook de muziek van latere componisten als Albert de Clerck of John Rutter ontbreekt niet. Tijdens de kerkelijke hoogtijdagen van Pasen en Kerstmis of een andere bijzondere gelegenheid wordt het koor begeleid door het Leids Kamer Orkest dat al in 1962 werd opgericht door dezelfde Willem Jan van Geldre. Deze hechte samenwerking floreert nu al 49 jaar. Mede hierdoor zijn we in staat extra kleur en een feestelijk tintje toe te voegen aan deze kerkelijke feestdagen. Dat René Nieuwint deze traditie en tegelijk voor Nederland vrijwel unieke situatie ook koestert en wil doorzetten is inmiddels een normaal gegeven geworden.


Bestuur

Sinds februari 2019 bestaat het bestuur uit 5 leden te weten:
Voorzitter: Dhr Wim Jansen,
Secretaris: Mevr. Heleen Savenije-Martens,
Penningmeester: Dhr. Hansi Poerschke,
Bestuurslid: Mevr. Nel van den Berg-Wessels,
Bestuurslid: Dhr. Hans ten Hoope,

Heeft u belangstelling om lid te worden of wilt u meer weten over het koor
dan bent u altijd welkom op een
repetitieavond in de Jozefkerk. Of neem contact op met de voorzitter:
- per email: Lidworden@gksm.nl
- of 06-18305730.

Oefenuren

Elke woensdagavond, behalve de (zomer)schoolvakanties, repeteert het koor in de St Jozefkerk van 20.00 uur tot 22.00uur.
De repetities zijn vrij toegankelijk voor iedereen die wil komen luisteren of, beter nog, een keer wil komen meezingen.


Met koffie
pauze ca. halverwege

Kantoor en telefoonnr:


Juweellaan 718
2719 SX ZOETERMEER
TEL: 06-18305730.

E-MAIL: info@gksm.nl

Contact:

Klik hieronder voor:

- een e-mail aan
Gemengd Koor Sancta Maria

- aanmelden bericht over nieuwe uitvoeringen

KvK info:

KvK: V 40448110
Betaalgegevens
Bank: ING
IBAN: NL98 INGB 0006865565
BIC:
EMAIL:
info@gksm.nl

U BENT VAN HARTE WELKOM
DAAR WAAR ZANG, MUZIEK EN KERK ELKAAR
ONTMOETEN IN DE ST JOZEF KERK TE NOORDWIJKERHOUT